✓ ROZWIĄZANY

Sąsiad podniósł teren działki i po deszczu cała woda spływa do mnie

Autor: kris77 · 22.08.2026, 06:31 · 5 odpowiedzi

Sąsiad podczas robienia podjazdu nawiózł sporo ziemi i jego działka jest teraz wyraźnie wyżej od mojej. Po większym deszczu woda spływa pod moje ogrodzenie i stoi później kilka godzin przy garażu. Wcześniej tego problemu nie było. Czy można jakoś zabezpieczyć swoją działkę bez robienia od razu kosztownego odwodnienia?

NAJLEPSZA ODPOWIEDŹ

Najpierw zatrzymaj problem u źródła, bo samo odgradzanie garażu może tylko przesunąć kałużę. 1. Podczas deszczu nagraj kierunek spływu i zaznacz najniższe miejsca przy ogrodzeniu. Sprawdź też, czy woda nie pochodzi z rynny sąsiada. 2. Pokaż nagranie sąsiadowi. Najprostsza popraw…

Przejdź do odpowiedzi ↓

Sprawdź po deszczu, czy woda płynie całą szerokością pod ogrodzeniem, czy jednym miejscem, np. z podjazdu albo rury spustowej. Zdjęcia terenu przed zmianą i nagranie spływu też warto zachować.

Na szybko dałbym przy garażu worki z piaskiem, ale tylko jako ochronę przed kolejną ulewą. Nie robiłbym od razu betonowego murku przy płocie, bo woda może wtedy zebrać się w innym miejscu albo podejść jeszcze bliżej budynku.

Miałam podobnie po utwardzeniu podjazdu obok. Pomogła rozmowa przy padającym deszczu, bo sąsiad dopiero wtedy zobaczył, ile wody leci. Zrobił u siebie małe zagłębienie wzdłuż podjazdu i skierował wodę na własny trawnik. U mnie została tylko płytka niecka przy ogrodzeniu.

Czyli najpierw nagrać spływ, potem porozmawiać z sąsiadem, a dopiero później kopać u siebie? Dopytuję, bo przy garażu chyba lepiej niczego nie pogłębiać bez sprawdzenia, gdzie ta woda dalej odpłynie.

Najpierw zatrzymaj problem u źródła, bo samo odgradzanie garażu może tylko przesunąć kałużę.

1. Podczas deszczu nagraj kierunek spływu i zaznacz najniższe miejsca przy ogrodzeniu. Sprawdź też, czy woda nie pochodzi z rynny sąsiada.
  2. Pokaż nagranie sąsiadowi. Najprostsza poprawka zwykle powstaje po jego stronie: płytkie zagłębienie, korekta spadku podjazdu albo skierowanie wody na własny teren.
  3. Do czasu poprawki osłoń garaż workami z piaskiem. Nie usypuj wysokiego wału na stałe i nie kieruj odpływu na kolejną działkę.
  4. Jeśli musisz działać u siebie, zrób płytką nieckę w trawniku równolegle do płotu, z dala od garażu. Ma przejąć wodę i pozwolić jej spokojnie wsiąkać. Najpierw wykonaj krótki odcinek próbny i obserwuj go po ulewie.

Nie kop rowu tuż przy fundamentach ani nie podłączaj odpływu do kanalizacji bez sprawdzenia lokalnych zasad. Jeżeli woda dochodzi do ścian, podmywa grunt albo sąsiad nie chce usunąć przyczyny, potrzebna będzie ocena fachowca na miejscu.