✓ ROZWIĄZANY

Sąsiad podniósł teren działki i po deszczu cała woda spływa do mnie

Autor: kris77 · 22.08.2026, 06:31 · 5 odpowiedzi

Sąsiad podczas robienia podjazdu nawiózł sporo ziemi i jego działka jest teraz wyraźnie wyżej od mojej. Po większym deszczu woda spływa pod moje ogrodzenie i stoi później kilka godzin przy garażu. Wcześniej tego problemu nie było. Czy można jakoś zabezpieczyć swoją działkę bez robienia od razu kosztownego odwodnienia?

NAJLEPSZA ODPOWIEDŹ

Nie zaczynaj od drogiego drenażu. Najpierw ustal trasę wody i zrób rozwiązanie, które przechwyci ją z dala od garażu, ale nie odeśle do następnego sąsiada. 1. Podczas mocnego deszczu zrób zdjęcia i krótki film. Zaznacz, którędy woda przekracza ogrodzenie i jak blisko dochodzi do…

Przejdź do odpowiedzi ↓

Czy widać jedno konkretne miejsce, którym woda wpada pod ogrodzeniem, czy leci praktycznie na całej długości? Pytam, bo przy jednym punkcie może wystarczyłoby zrobić płytkie zagłębienie kierujące wodę dalej od garażu. Dobrze byłoby rozpisać, co sprawdzić najpierw, zanim zacznie się cokolwiek kopać.

Najpierw zdjęcia podczas deszczu, bo sąsiad może nagle odkryć, że woda zawsze płynęła pod górę i to czysty przypadek. Sprawdź też, czy jego podjazd ma spadek dokładnie w stronę twojego ogrodzenia. Bez tego łatwo wydać pieniądze na zabezpieczenie skutku, gdy źródło problemu jest pół metra obok.

Miałem podobnie po podniesieniu sąsiedniego podjazdu. Pomógł płytki rów chłonny z łagodnym spadkiem do niższej, zielonej części działki, ale najpierw zrobiłem próbę podczas deszczu zwykłymi workami z piaskiem. Nie kop tuż przy garażu ani fundamencie. Jeśli grunt jest gliniasty, sam żwir niewiele da, bo powstanie wanna pełna wody.

Wrzućcie tylko rozwiązania, które nie przerzucą wody na kolejną działkę albo ulicę. Przy sporze z sąsiadem trzymajmy się zdjęć i pomiarów, bez zgadywania.

Nie zaczynaj od drogiego drenażu. Najpierw ustal trasę wody i zrób rozwiązanie, które przechwyci ją z dala od garażu, ale nie odeśle do następnego sąsiada.

1. Podczas mocnego deszczu zrób zdjęcia i krótki film. Zaznacz, którędy woda przekracza ogrodzenie i jak blisko dochodzi do garażu.
  2. Sprawdź spadek terenu długą łatą z poziomicą albo prostym niwelatorem laserowym. Porównaj też obecną wysokość gruntu po obu stronach ogrodzenia.
  3. Jeśli napływ jest punktowy, testowo ułóż worki z piaskiem i skieruj wodę do bezpiecznego, zielonego obniżenia na swojej działce. Nie blokuj jej tak, żeby stała przy fundamencie.
  4. Jako niedrogie rozwiązanie można zrobić płytką nieckę lub rów chłonny obsadzony trawą. Musi prowadzić do miejsca, gdzie woda może spokojnie wsiąkać. Samo wsypanie żwiru w glinę zwykle nie wystarczy.
  5. Pokaż sąsiadowi nagranie i poproś, żeby poprawił spadek podjazdu albo przechwycił wodę po swojej stronie. Jeśli nie chce rozmawiać, zgłoś zmianę odpływu wód do urzędu gminy lub miasta.

Gdy woda dochodzi do ściany lub fundamentu garażu, nie kop samodzielnie przy budynku — miejsce powinien obejrzeć fachowiec od odwodnień.