✓ ROZWIĄZANY

Czy można nauczyć się języka głównie ze słuchania, bez wkuwania słówek?

Autor: foma · 22.08.2026, 06:26 · 5 odpowiedzi

Uczę się angielskiego od kilku lat, ale tradycyjne fiszki i listy słówek bardzo szybko mnie zniechęcają. Za to dużo oglądam i słucham po angielsku i zauważyłem, że część zwrotów zaczynam rozumieć automatycznie. Czy da się w ten sposób dojść do naprawdę dobrego poziomu, czy bez regularnej nauki słownictwa w końcu utknę?

NAJLEPSZA ODPOWIEDŹ

Da się dojść bardzo wysoko głównie przez słuchanie, ale samo bierne oglądanie zwykle nie wystarczy do swobodnego mówienia. Nie musisz jednak wracać do list słówek. Zrób ze słuchania aktywną naukę: 1. Wybierz krótki materiał, najlepiej 5–15 minut, którego większość już rozumiesz.…

Przejdź do odpowiedzi ↓

Też mam alergię na fiszki 😅 A oglądasz z angielskimi napisami czy bez? U mnie najlepiej działało najpierw z angielskimi, a potem drugi raz bez. Samo słuchanie dużo daje, ale zauważyłem, że rozumiem więcej, niż potrafię później powiedzieć.

Warto rozdzielić rozumienie od aktywnego używania języka. Można świetnie śledzić serial, bo obraz i kontekst podpowiadają znaczenie, a jednocześnie mieć problem z rozmową albo pisaniem. Sprawdź to praktycznie: po materiale opowiedz własnymi słowami, co się wydarzyło. Wtedy szybko wyjdzie, które zwroty naprawdę umiesz.

U mnie przełomem nie były listy, tylko zapisywanie całych zdań. Po podcaście wybierałam dwa zwroty, które faktycznie mogły mi się przydać, i układałam z nimi własne przykłady. To mniej męczy niż fiszki, a słowa zostają razem z kontekstem i łatwiej później wskakują w rozmowie.

Trzymajmy się sposobów nauki bez klasycznego wkuwania. Fajnie też napisać, czy celem jest rozmowa, egzamin czy głównie rozumienie filmów.

Da się dojść bardzo wysoko głównie przez słuchanie, ale samo bierne oglądanie zwykle nie wystarczy do swobodnego mówienia. Nie musisz jednak wracać do list słówek. Zrób ze słuchania aktywną naukę:

1. Wybierz krótki materiał, najlepiej 5–15 minut, którego większość już rozumiesz.
  2. Posłuchaj raz normalnie, a potem sprawdź angielskie napisy lub transkrypcję. Wybierz tylko 2–3 przydatne zwroty, nie dwadzieścia przypadkowych słów.
  3. Powtórz te zwroty na głos razem z nagraniem. Zwróć uwagę na całe brzmienie zdania, nie na perfekcyjny akcent.
  4. Ułóż po jednym własnym zdaniu z każdym zwrotem. Następnego dnia spróbuj powiedzieć je bez zaglądania.
  5. Raz lub dwa razy w tygodniu nagraj minutową wypowiedź albo porozmawiaj z kimś po angielsku. To pokaże, czy słownictwo przeszło z rozumienia do używania.

Jeśli przygotowujesz się do egzaminu albo potrzebujesz specjalistycznego angielskiego, część słownictwa trzeba ćwiczyć bardziej celowo. Nadal mogą to być zdania, dialogi i krótkie powtórki zamiast tradycyjnych fiszek. Najważniejsze: słuchaj treści trochę powyżej swojego poziomu i regularnie coś z nimi rób, zamiast tylko puszczać je w tle.