✓ ROZWIĄZANY

Folia przeciwsłoneczna powoduje pękanie szyb?

Autor: karolK · 22.08.2026, 06:14 · 7 odpowiedzi

Chcę zamontować folię na oknach, bo mieszkanie mocno nagrzewa się od południa. Słyszałem jednak, że przy niektórych szybach może dojść do naprężeń i pęknięcia. Jak sprawdzić, czy konkretna folia będzie bezpieczna dla mojego okna?

NAJLEPSZA ODPOWIEDŹ

Tak — bezpieczeństwa nie da się ocenić po samym wyglądzie szyby ani nazwie „folia przeciwsłoneczna”. Trzeba zestawić dane okna z wymaganiami producenta folii. 1. Sprawdź oznaczenia na ramce dystansowej między szybami, dokumentację okna lub fakturę. Szukasz rodzaju pakietu, infor…

Przejdź do odpowiedzi ↓

Masz pakiet dwu- czy trzyszybowy i wiesz, czy jest tam powłoka niskoemisyjna? Ważne też, czy folia ma być klejona od środka, czy od zewnątrz. Sam napis „przeciwsłoneczna” raczej niewiele mówi o jej zgodności z konkretną szybą.

Też to przerabiałam przy dużym oknie balkonowym. Sprzedawca folii poprosił o zdjęcie oznaczeń z ramki między szybami oraz wymiary okna. Bez tych danych nie chciał potwierdzić montażu, więc odpuściłam kupowanie pierwszej rolki z internetu.

Zwróć uwagę, czy szyba nie jest już uszkodzona przy krawędzi i czy część okna nie jest stale zasłonięta roletą albo meblem. Nierówne nagrzewanie zwiększa ryzyko naprężeń. Dobry monter przed klejeniem ogląda całe przeszklenie, a nie tylko mierzy szerokość.

Nie każda folia robi z okna szklaną bombę, ale zapewnienie „pasuje do wszystkich szyb” powinno zapalić lampkę. Producent folii zwykle ma tabelę zgodności albo zasady doboru. Jeśli sprzedawca nie pyta o rodzaj pakietu, tylko od razu woła o przelew, to wiadomo, fachowiec roku.

Trzymajmy się sprawdzania konkretnej szyby i folii, bez zgadywania po samym kolorze okna. Najlepiej podawajcie dane, które można znaleźć na oznaczeniach albo w dokumentacji.

Czyli dla laika kolejność byłaby taka: najpierw znaleźć oznaczenia pakietu, potem kartę folii i dopiero pytać o zgodność? Dobrze byłoby też wiedzieć, co zrobić, jeśli na ramce nie ma czytelnego symbolu albo okna były montowane przez poprzedniego właściciela.

Tak — bezpieczeństwa nie da się ocenić po samym wyglądzie szyby ani nazwie „folia przeciwsłoneczna”. Trzeba zestawić dane okna z wymaganiami producenta folii.

1. Sprawdź oznaczenia na ramce dystansowej między szybami, dokumentację okna lub fakturę. Szukasz rodzaju pakietu, informacji o szybie hartowanej, laminowanej i powłoce niskoemisyjnej.
  2. Zapisz wymiary szyby, kierunek świata, sposób zacienienia oraz to, czy folia ma być montowana od środka, czy od zewnątrz. Zrób też zdjęcia całego okna i jego krawędzi.
  3. Wyślij te dane producentowi folii albo autoryzowanemu monterowi. Poproś o pisemne potwierdzenie zgodności konkretnego modelu folii z tym pakietem szybowym, a nie ogólne „powinno być dobrze”.
  4. Sprawdź warunki gwarancji na okno i folię. Samodzielne klejenie lub użycie niezatwierdzonego produktu może wyłączyć odpowiedzialność za pęknięcie.
  5. Jeśli oznaczeń nie da się odczytać, nie zgaduj. Poproś producenta okna, administrację budynku albo szklarza o identyfikację pakietu.

Przy szybach zespolonych, z powłokami, uszkodzonymi krawędziami lub mocno nierównym zacienieniem dobór powinien zrobić fachowiec. Do czasu potwierdzenia bezpieczniejsza będzie osłona zewnętrzna, dobrana bez ingerencji w szybę.