✓ ROZWIĄZANY

Pompa ciepła zużywa dużo więcej prądu niż rok temu

Autor: RamTay · 10.08.2026, 09:11 · 9 odpowiedzi

Mam wrażenie, że tej zimy pompa ciepła pobiera znacznie więcej energii, chociaż temperatury nie są dużo niższe. Instalator twierdzi, że wszystko działa prawidłowo, ale rachunki mówią coś innego. Jakie ustawienia i parametry warto samemu sprawdzić?

NAJLEPSZA ODPOWIEDŹ

Zacznij od tygodniowego pomiaru, bez losowego zmieniania ustawień. Zapisuj codziennie zużycie o tej samej porze oraz temperaturę zewnętrzną. 1. Sprawdź rzeczywiste kWh na osobnym podliczniku albo liczniku energii. Porównaj je z danymi pompy i z analogicznym okresem zeszłego roku…

Przejdź do odpowiedzi ↓

Najpierw porównaj kWh, a nie same kwoty z rachunków, bo cena prądu potrafi zrobić większy dramat niż pompa. Masz osobny podlicznik dla urządzenia? Wskazanie z aplikacji pompy bywa tylko szacunkiem. Dobrze też zestawić te same miesiące i podobną temperaturę ustawioną w domu.

U mnie winna była ciepła woda. Po aktualizacji sterownika wskoczyła wyższa temperatura zasobnika i codzienne wygrzewanie. Pompa grzała wodę jak szalona, choć w domu ustawienia wyglądały normalnie. Zerknij na temperaturę CWU, harmonogram i częstotliwość programu antylegionella — tego ostatniego nie wyłączaj w ciemno, tylko sprawdź ustawienia producenta.

A da się w historii sterownika zobaczyć pracę grzałki elektrycznej? Pytam, bo u mnie licznik godzin grzałki rósł, mimo że na ekranie nie było żadnego alarmu. Dopiero w menu serwisowym znalazłem osobne zużycie sprężarki i grzałki. Może warto spisać oba wyniki przez kilka dni.

Sprawdź też krzywą grzewczą. U mnie ktoś podniósł ją „dla komfortu”, a termostaty potem dusiły przepływ w większości pokoi. Pompa robiła za ciepłą wodę do instalacji i często się wyłączała. Po korekcie krzywej pracowała dłużej, ale spokojniej. Samych przepływów i ustawień serwisowych lepiej nie zmieniać bez zapisania wartości początkowych.

Porównanie zim tylko po średniej temperaturze może mylić. Liczy się też wiatr, wilgotność i liczba godzin z mrozem, bo wtedy częściej pojawia się odszranianie. Najlepiej pobrać dzienne zużycie i zestawić je z temperaturą z pobliskiej stacji pogodowej. Jeśli przy podobnych warunkach pobór wyraźnie wzrósł, wtedy faktycznie jest trop do szukania.

Ja bym jeszcze zajrzała do prostych rzeczy: czy filtry instalacji nie są zabrudzone i czy wszystkie pętle albo grzejniki mają przepływ. U nas zapchany filtr zrobił z pompy małego prądożernego smoka. Tylko nie rozkręcaj układu pod ciśnieniem — jeśli nie wiesz, jak bezpiecznie wyczyścić filtr, niech zrobi to serwis.

Obejrzyj jednostkę zewnętrzną podczas pracy. Wlot i wylot powietrza nie mogą być zasłonięte liśćmi, śniegiem ani gratami, a skropliny powinny swobodnie odpływać. Cienki szron jest normalny i pompa go usuwa, ale gruba warstwa lodu albo ciągłe odszranianie już nie. Lodu nie skuwaj i nie polewaj wrzątkiem.

Dobre tropy, tylko wrzucajcie konkretne odczyty i model pompy. Bez tego łatwo porównywać zupełnie różne instalacje.

Zacznij od tygodniowego pomiaru, bez losowego zmieniania ustawień. Zapisuj codziennie zużycie o tej samej porze oraz temperaturę zewnętrzną.

1. Sprawdź rzeczywiste kWh na osobnym podliczniku albo liczniku energii. Porównaj je z danymi pompy i z analogicznym okresem zeszłego roku.
  2. W sterowniku odczytaj godziny pracy sprężarki i grzałki, liczbę uruchomień, temperaturę zasilania oraz powrotu. Nagły wzrost pracy grzałki lub częste starty to ważna wskazówka.
  3. Sprawdź krzywą grzewczą, zadaną temperaturę pomieszczeń i harmonogram obniżeń. Nie podnoś temperatury zasilania „na zapas”, bo zwykle pogarsza to sprawność.
  4. Skontroluj CWU: temperaturę zasobnika, harmonogram, cyrkulację i program antylegionella. Nie wyłączaj funkcji higienicznych bez sprawdzenia instrukcji urządzenia.
  5. Obejrzyj jednostkę zewnętrzną, filtry dostępne dla użytkownika i wskazania przepływu. Zwróć uwagę na częste odszranianie, lód, alarmy i nietypowy hałas.

Jeśli przy podobnej pogodzie zużycie nadal jest wyższe, zamów serwis z pomiarem przepływu, temperatur, poboru mocy i pracy grzałki, a nie samo oglądanie urządzenia. Nie wchodź samodzielnie w ustawienia serwisowe ani układ chłodniczy.