✓ ROZWIĄZANY

Czujnik pokazuje wysokie VOC — czy mam się martwić?

Autor: Tomeczf · 10.08.2026, 12:06 · 5 odpowiedzi

Kupiłem czujnik jakości powietrza i zauważyłem, że wieczorami mocno rośnie poziom VOC. Nie używam wtedy żadnej chemii ani nie gotuję, więc nie wiem, skąd biorą się te wyniki. Czy taki tani czujnik może się mylić i jak sprawdzić, co naprawdę pogarsza powietrze w mieszkaniu?

NAJLEPSZA ODPOWIEDŹ

Tani czujnik może reagować nie tylko na faktyczny wzrost VOC, ale też na zmianę wilgotności, temperatury albo własnego punktu odniesienia. Traktuj go jako wskaźnik trendu, nie dokładny pomiar laboratoryjny. 1. Postaw go na 24–48 godzin w stałym miejscu, z dala od łazienki, kuchn…

Przejdź do odpowiedzi ↓

A gdzie stoi czujnik? U mnie podobne cuda wychodziły, gdy był blisko łazienki. Po wieczornym prysznicu wilgotność rosła i wykres VOC urządzał sobie wycieczkę w kosmos, choć żadnych zapachów ani chemii nie używałam.

Podaj jeszcze model czujnika, miejsce ustawienia oraz wykres wilgotności z tej samej godziny. Bez tego będziemy trochę zgadywać, a łatwiej sprawdzić wszystko po kolei.

U mnie winowajcą okazał się nawilżacz i świeżo wyprane rzeczy suszone wieczorem w pokoju. Czujnik pokazywał wtedy wysokie VOC, ale po przeniesieniu go do drugiego pokoju wynik był dużo niższy. Warto zrobić taki test, zanim człowiek zacznie podejrzewać pół mieszkania.

Nie testuj go tuż przy oknie, kaloryferze ani nawiewie, bo wynik będzie skakał od warunków w jednym punkcie. Postaw urządzenie mniej więcej na wysokości oddychania, z dala od ściany, i nie przenoś przez kilka godzin. Sprawdź też, czy producent zaleca czas rozgrzewania lub automatyczną kalibrację po uruchomieniu.

Tani czujnik może reagować nie tylko na faktyczny wzrost VOC, ale też na zmianę wilgotności, temperatury albo własnego punktu odniesienia. Traktuj go jako wskaźnik trendu, nie dokładny pomiar laboratoryjny.

1. Postaw go na 24–48 godzin w stałym miejscu, z dala od łazienki, kuchni, okna, grzejnika i nawilżacza.
  2. Porównaj wieczorny wzrost VOC z wilgotnością i temperaturą. Zapisz godziny prysznica, suszenia prania, sprzątania, używania perfum, świec, dyfuzora czy alkoholu do dezynfekcji. Emisje mogą też pochodzić z mebli, farb i klejów, szczególnie gdy robi się cieplej.
  3. Gdy wynik wzrośnie, przewietrz mieszkanie przez 10–15 minut. Jeśli szybko spadnie i później znów rośnie, sprawdź wentylację oraz wieczorne źródła emisji.
  4. Przenieś czujnik na jedną noc do innego pokoju. Jeśli skok pojawia się tylko w jednym miejscu, szukaj źródła właśnie tam. Jeśli wszędzie o podobnej porze, możliwa jest reakcja na wilgotność albo działanie algorytmu urządzenia.
  5. Dla weryfikacji pożycz drugi czujnik innego typu albo zamów pomiar u specjalisty od jakości powietrza.

Pamiętaj, że czujnik VOC nie zastępuje osobnego, certyfikowanego czujnika tlenku węgla. Jeśli pojawia się drażniący zapach, pieczenie oczu lub złe samopoczucie, wyjdź na świeże powietrze i wezwij fachową pomoc.