✓ ROZWIĄZANY

Jak schłodzić mieszkanie bez montowania klimatyzacji?

Autor: Asias · 10.08.2026, 17:04 · 7 odpowiedzi

Latem w mieszkaniu mam ponad 30 stopni, szczególnie po południu. Nie mogę zamontować zwykłej klimatyzacji, bo wynajmuję mieszkanie i właściciel nie wyraża zgody. Czy rolety, folie na szyby albo klimatyzator przenośny rzeczywiście coś dają?

NAJLEPSZA ODPOWIEDŹ

Najwięcej daje zatrzymanie słońca przed szybą, a dopiero potem chłodzenie wnętrza. 1. Zacznij od osłony zewnętrznej bez wiercenia, jeśli da się ją bezpiecznie zamontować: markizy balkonowej, osłony na przyssawki albo rolety przewidzianej do danego okna. Musi być solidnie zabezpi…

Przejdź do odpowiedzi ↓

Masz okna od zachodu albo południa? U mnie największą różnicę zrobiło zasłanianie ich jeszcze przed południem, zanim szyby i podłoga zdążyły się nagrzać. Jeśli są tylko zwykłe rolety wewnętrzne, cudów nie będzie, ale jasne i podgumowane ograniczają nagrzewanie lepiej niż cienkie, ciemne zasłony.

Z klimatyzatorem przenośnym warto uważać na reklamy typu „bez rury”. Bez odprowadzania gorącego powietrza to zwykle bardziej drogi wentylator albo nawilżacz niż klima. Normalny model ma grubą rurę wyrzutową, a szczelinę w oknie trzeba uszczelnić, inaczej gorąco wraca jak bumerang.

Mam wynajmowane poddasze i przenośna klima faktycznie zbiła temperaturę w jednym pokoju, ale jest głośna. Do spania średnio, więc schładzam sypialnię wcześniej i wyłączam ją na noc. Trzeba też mieć miejsce przy oknie oraz sprawdzić, gdzie będzie spływać skroplona woda.

A z folią na szyby nie jest tak, że właściciel też powinien się zgodzić? Czytałam, że nie każda pasuje do szyb zespolonych, a po zdjęciu może zostać klej. W wynajmowanym mieszkaniu chyba bezpieczniejsza byłaby folia statyczna albo osłona montowana bez wiercenia, ale trzeba sprawdzić zalecenia producenta okna.

U mnie działa prosty rytm: nocą okna szeroko, rano zamykam je i zasłaniam nasłonecznioną stronę. W dzień otwarte okno przy 32 stopniach robiło z mieszkania piekarnik z nawiewem. Wentylator ustawiam tak, żeby dmuchał na ludzi, bo on nie schładza pokoju, tylko poprawia odczucie temperatury.

Trzymajmy się rozwiązań bez wiercenia i bez przerabiania okien. Przy foliach oraz uszczelkach sprawdźcie też zgodę właściciela i zalecenia producenta szyb.

Najwięcej daje zatrzymanie słońca przed szybą, a dopiero potem chłodzenie wnętrza.

1. Zacznij od osłony zewnętrznej bez wiercenia, jeśli da się ją bezpiecznie zamontować: markizy balkonowej, osłony na przyssawki albo rolety przewidzianej do danego okna. Musi być solidnie zabezpieczona przed wiatrem.
  2. Gdy osłona zewnętrzna odpada, wybierz jasną roletę termoizolacyjną lub zasłonę blackout. Zasłaniaj okna przed pojawieniem się ostrego słońca, nie dopiero po nagrzaniu pokoju.
  3. Folię dobierz do konkretnego rodzaju szyby. Zła folia może powodować mocne nagrzewanie szkła, a montaż może wymagać zgody właściciela. Najpierw zapytaj administrację lub właściciela i sprawdź instrukcję producenta okna.
  4. Wietrz tylko wtedy, gdy na zewnątrz jest chłodniej: zwykle nocą i wcześnie rano. Potem zamknij okna. Wentylator kieruj na siebie, nie licz na obniżenie nim temperatury pomieszczenia.
  5. Jeśli nadal jest ponad 30 stopni, klimatyzator przenośny ma sens, ale tylko z rurą wyrzutową wystawioną przez dobrze uszczelnione okno. Dobierz moc do metrażu, zostaw odpływ skroplin i licz się z hałasem.

W wynajmie najrozsądniejszy zestaw to dobra osłona okna, nocne wietrzenie i przenośna klima do jednego zamkniętego pokoju.