✓ ROZWIĄZANY

Urządzenia Matter ciągle tracą połączenie

Autor: Mcciek · 07.08.2026, 09:39 · 5 odpowiedzi

Kupiłem kilka urządzeń działających w standardzie Matter, bo miały bez problemu współpracować z różnymi systemami. W praktyce część z nich regularnie znika z aplikacji albo przestaje reagować. Czy ktoś miał podobny problem i wie, jak ustalić, czy winny jest router, Thread czy samo urządzenie?

NAJLEPSZA ODPOWIEDŹ

Najpierw rozdziel urządzenia na Matter przez Wi‑Fi i Matter przez Thread. To pozwoli uniknąć resetowania całej instalacji bez potrzeby. 1. Sprawdź urządzenie w każdej podłączonej aplikacji. Jeśli nie działa tylko w jednej, usuń problem po stronie tej aplikacji lub jej huba, a ni…

Przejdź do odpowiedzi ↓

Dopisz, które urządzenia korzystają z Wi‑Fi, a które z Thread, oraz jaki masz kontroler Matter i router graniczny Thread. Samo znikanie z aplikacji jeszcze nie wskazuje winnego — problem może leżeć też w aplikacji albo synchronizacji konkretnego ekosystemu. Sprawdź, czy urządzenie znika ze wszystkich aplikacji naraz.

U mnie cuda działy się po włączeniu automatycznego wyboru kanałów w routerze. Po restarcie router wskakiwał na inny kanał i część sprzętu długo wracała albo wisiała jako offline. Warto też sprawdzić, czy router nie ma włączonej izolacji urządzeń IoT lub klientów Wi‑Fi, bo wtedy kontroler może ich zwyczajnie nie widzieć.

A router graniczny Thread masz jeden czy kilka? Pytam, bo sam długo myślałem, że każde urządzenie Matter działa bezpośrednio przez zwykły router Wi‑Fi. Dopiero później wyszło, że moje czujniki używały Thread, a funkcję routera granicznego pełnił głośnik stojący na drugim końcu mieszkania.

Miałem podobnie z jednym czujnikiem. Reszta urządzeń działała, więc podejrzewałem całą sieć, ale winne było stare oprogramowanie tego konkretnego modelu. Po aktualizacji przez aplikację producenta przestał znikać. Nie resetowałbym od razu wszystkiego — najpierw zapisz, które urządzenie, o której godzinie i w jakiej aplikacji traci kontakt.

Najpierw rozdziel urządzenia na Matter przez Wi‑Fi i Matter przez Thread. To pozwoli uniknąć resetowania całej instalacji bez potrzeby.

1. Sprawdź urządzenie w każdej podłączonej aplikacji. Jeśli nie działa tylko w jednej, usuń problem po stronie tej aplikacji lub jej huba, a nie routera.
  2. Jeśli znikają wyłącznie urządzenia Wi‑Fi, sprawdź w panelu routera, czy nadal mają adres IP. Wyłącz izolację klientów i sieci IoT, a na próbę rozdziel pasma 2,4 i 5 GHz. Nie wyłączaj zabezpieczeń sieci.
  3. Jeśli problem dotyczy tylko Thread, sprawdź, czy aktywny jest router graniczny Thread i czy ma stabilne zasilanie oraz połączenie z siecią. Przestaw go bliżej urządzeń, szczególnie gdy sieć składa się głównie z czujników bateryjnych.
  4. Zaktualizuj router, huby, routery graniczne i urządzenia przez oficjalne aplikacje producentów. Po każdej zmianie obserwuj sieć przez kilka godzin, zamiast zmieniać kilka rzeczy naraz.
  5. Reset fabryczny zostaw na koniec. Najpierw usuń i dodaj ponownie jedno wadliwe urządzenie, zachowując jego kod konfiguracji Matter.

Jeżeli jeden model nadal wypada we wszystkich aplikacjach, a pozostałe działają stabilnie, najbardziej podejrzane jest samo urządzenie lub jego firmware — wtedy zgłoś je producentowi.