✓ ROZWIĄZANY

Czy taryfa dynamiczna naprawdę się opłaca?

Autor: Adrian · 06.08.2026, 07:52 · 7 odpowiedzi

Mam fotowoltaikę i zastanawiam się nad przejściem na taryfę dynamiczną. Nie mam jednak magazynu energii, więc trochę boję się, że zamiast oszczędzać, zacznę płacić więcej. Czy ktoś może pokazać swoje realne rachunki i napisać, jak najlepiej ustawić zużycie prądu?

NAJLEPSZA ODPOWIEDŹ

Bez magazynu taryfa dynamiczna może się opłacić, ale głównie wtedy, gdy masz sporo zużycia z sieci i możesz je przesuwać. Sama fotowoltaika nie gwarantuje lepszego wyniku, bo w słonecznych godzinach najpierw korzystasz z własnej produkcji. 1. Pobierz z licznika zużycie godzinowe…

Przejdź do odpowiedzi ↓

Wrzućcie przy rachunkach okres rozliczenia, zużycie i nazwę taryfy, bo sama kwota niewiele mówi. Pamiętajcie też, że cena dynamiczna zwykle dotyczy energii czynnej, a opłaty dystrybucyjne zostają.

U mnie największą różnicę zrobiło przesunięcie zmywarki i pralki na tańsze godziny. Tylko z fotowoltaiką jest mały paradoks: gdy świeci słońce, część sprzętów i tak jedzie z własnej produkcji, więc niska cena z sieci nie zawsze daje dodatkową oszczędność.

A jak sprawdzacie ceny na kolejny dzień? Trzeba codziennie zaglądać do aplikacji sprzedawcy, czy da się ustawić jakieś powiadomienie? Bez automatyzacji pewnie po tygodniu zapomniałbym o całym kombinowaniu.

Przed zmianą spisałbym urządzenia, które faktycznie można przesuwać: bojler, pralka, suszarka, zmywarka albo ładowanie auta. Lodówki o trzeciej nad ranem przecież nie wyłączysz, a piekarnika raczej nie odpalisz tylko dlatego, że prąd akurat ma promocję życia.

Najlepszy test to pobrać dane godzinowe albo 15-minutowe z licznika za kilka tygodni i policzyć je według historycznych cen dynamicznych. Ja tak zrobiłem i wyszło, że bez auta elektrycznego oraz bojlera oszczędność byłaby symboliczna. Trzeba jeszcze doliczyć abonament lub marżę sprzedawcy.

Warto też sprawdzić, czy licznik zdalnego odczytu jest już aktywny i czy sprzedawca udostępnia dokładne dane. U mnie portal pokazywał tylko zużycie dobowe, więc sensowne porównanie godzin wyszło dopiero po pobraniu danych od operatora.

Bez magazynu taryfa dynamiczna może się opłacić, ale głównie wtedy, gdy masz sporo zużycia z sieci i możesz je przesuwać. Sama fotowoltaika nie gwarantuje lepszego wyniku, bo w słonecznych godzinach najpierw korzystasz z własnej produkcji.

1. Pobierz z licznika zużycie godzinowe lub 15-minutowe z co najmniej jednego pełnego miesiąca. Najlepiej porównaj też miesiąc letni i zimowy.
  2. Policz koszt tego zużycia według historycznych cen dynamicznych. Dodaj marżę, abonament i inne opłaty z oferty. Dystrybucję licz osobno, bo zwykle nie zmienia się razem z ceną giełdową.
  3. Sprawdź, ile energii możesz realnie przesunąć. Największy sens mają bojler, zmywarka, pralka, suszarka, klimatyzacja i ładowanie auta. Nie zakładaj, że codziennie będziesz ręcznie pilnować cen.
  4. Porównaj wynik z obecnym rachunkiem za ten sam okres, a nie z reklamowaną średnią ceną. Uwzględnij również drogie godziny wieczorne, gdy fotowoltaika już nie produkuje.
  5. Jeśli oszczędność wychodzi mała, zostań przy obecnej taryfie. Dynamiczną wybierz dopiero wtedy, gdy symulacja daje wyraźny zapas także po doliczeniu wszystkich opłat.

Automatyzację ustawiaj tylko dla urządzeń, które producent dopuszcza do pracy z timerem lub systemem smart home.