✓ ROZWIĄZANY

Ile ubrań pomieści walizka kabinowa?

Autor: Olka0 · 04.08.2026, 06:38 · 5 odpowiedzi

Hej, mam takie może trochę głupie pytanie 😅 Ile mniej więcej ubrań mieści się do walizki kabinowej? Chodzi mi o taką zwykłą małą walizkę do samolotu. Lecę na kilka dni i kompletnie nie wiem, ile rzeczy mogę spakować, żeby wszystko weszło i żebym mogła ją jeszcze normalnie zamknąć 😂

Na przykład ile bluzek, spodni, bielizny i może jedna bluza? Wiem, że to pewnie zależy od grubości ubrań i sposobu składania, ale tak mniej więcej pytam, bo nigdy wcześniej nie leciałam tylko z bagażem podręcznym i boję się, że wezmę za dużo albo za mało.

NAJLEPSZA ODPOWIEDŹ

Na wyjazd 4–5-dniowy do typowej małej walizki kabinowej zwykle da się spakować taki zestaw: 1. 4–5 koszulek lub bluzek. 2. 2 pary spodni albo spodnie i spódnicę/szorty. 3. Bieliznę i skarpetki na każdy dzień plus jeden zapasowy komplet. 4. Piżamę oraz jedną cienką bluzę lub swet…

Przejdź do odpowiedzi ↓

Na ile dni lecisz i czy kosmetyki też będą w walizce? One razem z butami potrafią zabrać zaskakująco dużo miejsca. Na 3–4 dni zwykle wystarcza mi po jednej górze na dzień, dwie pary spodni i jedna bluza, ale cięższe rzeczy zakładam do samolotu.

Miałam ten sam stres przy pierwszym locie. Do małej kabinówki spakowałam 5 koszulek, 2 pary spodni, piżamę, 5 kompletów bielizny i cienki sweter. Weszły też kosmetyki, ale drugie buty już ledwo. Rolowanie ubrań pomogło głównie wykorzystać wolne kąty.

Zrób próbne pakowanie dzień wcześniej, a nie godzinę przed wyjazdem — człowiek wtedy nagle odkrywa, że potrzebuje czterech bluz „na wszelki wypadek” 😂 Pakuję całe zestawy, żeby każda góra pasowała do obu par spodni. Dzięki temu nie wożę rzeczy, których potem ani razu nie zakładam.

Pamiętajcie tylko, że „walizka kabinowa” nie zawsze oznacza ten sam rozmiar. Podaj linię lotniczą albo sprawdź jej aktualny limit wymiarów i wagi, zanim zaczniesz pakowanie.

Na wyjazd 4–5-dniowy do typowej małej walizki kabinowej zwykle da się spakować taki zestaw:

1. 4–5 koszulek lub bluzek.
  2. 2 pary spodni albo spodnie i spódnicę/szorty.
  3. Bieliznę i skarpetki na każdy dzień plus jeden zapasowy komplet.
  4. Piżamę oraz jedną cienką bluzę lub sweter.
  5. Małą kosmetyczkę i ewentualnie jedną dodatkową parę lekkich butów.

Najgrubszą bluzę, kurtkę i cięższe buty załóż do samolotu. Ubrania zwijaj albo układaj ciasno w kostkach, a skarpetki włóż do butów. Nie upychaj walizki na siłę — zostaw trochę miejsca, żeby bez problemu zamknąć zamek i nie uszkodzić bagażu.

Przed pakowaniem sprawdź na stronie swojej linii dokładne wymiary oraz limit wagi. Niektóre bilety obejmują tylko małą torbę pod fotel, a walizka na półkę może wymagać dopłaty. Kosmetyki w płynach przelej do małych pojemników zgodnych z aktualnymi zasadami lotniska. Jeśli po próbnym spakowaniu walizka się nie domyka, najpierw odejmij dodatkowe buty i ubrania „na wszelki wypadek”, zamiast ściskać wszystko kolanem 😉